Hoe aanleveren

Visual drukkerij Acco

Standaard aanleveren in PDF-formaat.

Wij ontvangen bij voorkeur gecertificeerde PDF-bestanden. De juiste instellingen voor het aanmaken van deze PDF-bestanden kan u downloaden op de site van de “Ghent Workgroup”: www.gwg.org.

Voor onze drukkerij gebruikt u best de volgende instellingen:

Tips voor het aanleveren van de PDF-files

 • Steeds alle fonten insluiten. Gebruik bij voorkeur PostScript Type 1 fonten in plaats van Truetype.
 • Alle afbeeldingen insluiten. Kleurafbeeldingen moeten steeds in CMYK staan, geen RGB, LAB of andere kleurruimten.
 • Afbeeldingen bewaren als TIFF/EPS-bestand in CMYK (voor quadri-druk) of in grijswaarde (voor 1 kleurdruk). De minimum resolutie van de beelden moet (op ware grootte) minstens 300 dpi zijn.
 • Logo’s etc. bij voorkeur als vectorieel EPS-bestand bewaren.
 • Alle kleuren omzetten naar CMYK. De PDF mag geen pantones (PMS) of andere bevatten, tenzij er in pantone gedrukt wordt.
 • Bij het gebruik van pantonekleuren, de juiste pantonenummers vermelden.
 • Indien de opmaak in RGB wordt aangeleverd zullen de kleuren automatisch omgezet worden naar CMYK, dit zal de kleur beïnvloeden.
 • Als uw document aflopend gedrukt moet worden, dient u altijd een afloop van 3 mm rondom te voorzien. Dit geldt voor afdrukken op elk formaat.
 • Gelieve steeds snijlijnen en registratietekens te plaatsen.

Opmerkingen en tips – aanleveren bronbestanden

 •  LETTERTYPES (fonts)

  Fonts bestaan in vele soorten en maten. Wij adviseren lettertypes te gebruiken uit de Adobe-type library. Gebruik bij voorkeur PostScript fonts (Type 1) en geen TrueType. Soms worden TrueType fonts bij het afdrukken vervangen door Type 1 fonts, wat tekstverloop kan veroorzaken. TrueType fonts kunnen een andere diktewaarde hebben dan PostScript fonts. Sommige programma's kunnen zelfs helemaal niet met TrueType overweg en weigeren een afdruk te maken als er TrueType gebruikt is. Gebruik alleen de originele stijlen en gewichten van een lettertype, niet de stijlfuncties die bepaalde programma's bieden (vet, cursief, vet-cursief, outline, shadow, etc.). Stijlfuncties kunnen tot onvoorspelbare resultaten leiden. Als er bij een lettertype geen printerfonts zijn voor italic/cursief of vet, dan kan die letter ook niet cursief of vet worden afgedrukt. Lever de originele lettertypes altijd bij de te belichten bestanden mee, samen met de lettertypes die in illustraties zijn gebruikt en niet naar vector zijn omgezet.

 • RUGDIKTE VAN BOEKEN
   
  Deze wordt bepaald door de dikte van het te gebruiken papier en het aantal pagina's van de inhoud van het boek. Gelieve hier rekening mee te houden bij het opmaken van de cover. Maak de buitenzijde van de cover op als één pagina, compleet met rugdikte en eventuele flappen (denk aan de eventuele 3 mm afloop). Vraag Acco hoeveel de rugdikte bedraagt.

 • KLEUREN
   
  Hou er rekening mee dat PMS-kleuren die in CMYK worden gedrukt, er heel anders kunnen uitzien dan de PMS-kleur die u voor ogen hebt. Ook de kleuren die u op het beeldscherm ziet, kunnen afwijken van de kleuren in druk.

 • PDF
   
  Is dé standaard voor het uitwisselen van digitale documenten in de grafische sector. Elk opmaakprogramma (zelfs Word) kan dienen als basis om een PDF aan te maken. Momenteel zijn de meeste programma's echter niet geschikt om PDF-bestanden rechtstreeks aan te maken. Via het programma Acrobat Distiller kan u een PDF-bestand aanmaken (voor info betreffende Acrobat Distiller: www.adobe.be). Controleer steeds de door jou gemaakte PDF-file op uw scherm voordat deze wordt aangeleverd bij Acco.

 • WORD documenten
   
  Vaak worden foto's digitaal aangeleverd door ze in een Word-file te importeren. Word kan foto's wel importeren maar niet exporteren. De op deze wijze geleverde foto's zijn niet bruikbaar. Het origineel, in Word geïmporteerde fotobestand, moet apart aangeleverd worden. Word-documenten kunnen door Acrobat Distiller omgevormd worden tot een drukklaar PDF-document.
i

We are using cookies to give you the best experience on our site. By continuing to use our website without changing the settings, you are agreeing to our use of cookies.

OK