Naar inhoud
U bent hier: Shop Geschreven leven. Een inleiding tot het jodendom
Geschreven leven. Een inleiding tot het jodendom

Geschreven leven. Een inleiding tot het jodendom

Auteur:
SMELIK KLAAS 
Verschijningsdatum:
december 2011 
Productsoort:
Boek 
ISBN:
9789033486449 
Pagina's:
360 
Rubriek:
Filosofie en godsdienstwetenschappen  

Persexemplaar

Kopen € 24.50

Twee belangrijke karakteristieken van het jodendom vinden wij in de titel van dit boek terug: schrift en leven. Het jodendom is een typische schriftreligie met als middelpunt de Tora. Geschreven op een boekrol, neemt de Tora de plaats in van het godenbeeld in andere religies: in de Tora openbaart zich de God van Israël. Wie voor deze Tora kiest, kiest voor het leven, want de Joodse God is een God van levenden, die zelfs de doden weer tot leven brengt. Ondanks de tragische geschiedenis van het Joodse volk is door de eeuwen heen het geloof in het leven onaangetast gebleven: Lechajim – ‘Op het leven!’.

Het jodendom kent tal van dergelijke paradoxen, waardoor het lezen van dit boek een spannend verhaal wordt. Een verhaal vol contrasten, een verhaal ook vol leven en levenswil. Wie het jodendom associeert met dood en vernietiging, zal bedrogen uitkomen na het lezen van deze inleiding.

Positieve maar ook negatieve kanten worden besproken van de voortdurende worsteling om een tweeduizend jaar oude traditie in overeenstemming te brengen met de huidige tijd. Maar ook over de gebruiken, de feesten, het leven van alledag wordt op een levendige wijze geschreven. Geschreven leven is daarom een ideale referentie om met de Joodse leefwereld kennis te maken.

OVER DE AUTEUR

KLAAS A.D. SMELIK werd in Hilversum geboren en woont nu in Gent. Naast zijn wetenschappelijk en populair-wetenschappelijk werk schreef hij drie detectiveromans en zes bewerkingen van bijbelverhalen voor de jeugd. Zijn schrijfstijl werd in de nationale en internationale pers meermaals geprezen.

RECENSIES

"In deze meer dan een standaardinleiding gaat hij op zoek naar de dynamiek van het jodendom dat steeds weer nieuwe antwoorden weet te geven op veranderde situaties. (...) In dit rijke boek natuurlijk ook aandacht voor het ontstaan van het monotheïsme maar ook voor de joodse leer der engelen en joodse magie". - Vees Veltman in Volzin. 

"Het boek wordt gecompleteerd door een literatuuroverzicht, een woordenlijst en een index. Dat maakt het tot een bijzonder handig naslagwerk. En natuurlijk mag ik de fraaie tekeningen op het omslag en aan het begint van ieder hoofdstuk, ontleend aan het oeuvre van de Joodse kunstenaar E.M. Lilien niet vergeten te noemen. Kortom, van harte aanbevolen." - Kees de Vreugd in Israel en kerk, 2013. 

"Smelik (…) toont zich in dit boek niet alleen een kenner van het jodendom, maar ook een boeiend verteller. De vele illustraties, overzichten, citaten en voorbeelden bevorderen de leesbaarheid en onderstrepen op een prettige manier de tekst." - in Note, jg. 18, nr. 1, februari 2012.

"Smelik heeft terecht aandacht voor de nuance, wat getuigt van grote kennis van zaken. Hij schreef met vaardige hand een helder en instructief lees- en leerboek." - J.W. in Stem van het boek, 2012.

"Goed geschreven - haast spannend - met de nodige anekdotes en humor, en mooi uitgegeven met illustraties in art nouveau stijl van de Joodse tekenaar E.M. Lilien." - Hendrik Hoet in Collationes, september 2012.

"Het is, zoals hij zelf uitdrukt, een geleefde religie gekenmerkt door een grote vitaliteit, dynamiek en levenskracht. Aldus maakt Smelik duideijk dat hij niet alleen vertrekt vanuit de bestudering van het jodendom door het oog van de buitenstaander maar ook vanuit de beleving ervan met het hart van wie binnen het jodendom staat. Precies dat maaktdeze beide boeken [Geschreven Leven en Herleefde Tijd] ontegensprekelijk tot een aanrader voor wie onze joodse broeders beter wil leren kennen." - Hans Debel in EZRA, juli/augustus/september 2012.

(…) zorgvuldig en degelijk wetenschappelijk onderbouwd. Voor leerkrachten en ook voor studenten op zijn minste een aanrader! - Hilde Corremans in VVLG, september 2013.

Aantal reviews: (0)Deze uitgave werd nog niet beoordeeld. We nodigen je graag uit tot het schrijven van een review

Bezoek ook onze andere websites

Acco Medical
Acco Boekhandel
Acco Drukkerij

Created by Kunstmaan

2014 © Uitgeverij Acco - Privacy