Naar inhoud
U bent hier: Shop Grensland. De levensgang van stervende mensen
Grensland. De levensgang van stervende mensen

Grensland. De levensgang van stervende mensen

Auteurs:
TUTENEL PIET, BRUYNINCKX WIM 
Verschijningsdatum:
oktober 2009 
Productsoort:
Boek 
ISBN:
9789033475825 
Pagina's:
128 
Rubriek:
Sociale wetenschappen  

Persexemplaar

Kopen € 22.50

Weinig grenzen in onze samenleving worden zo scherp gesteld als die tussen leven en dood. Toch zijn er plekken waar deze grens lijkt te vervagen. De palliatieve zorgeenheid is zo’n plaats. Een tusseninwereld, een grensland. Om dit land in kaart te brengen, focust dit boek op emoties en sociale relaties in de zorgeenheid, en dan vooral de kleine alledaagse gebeurtenissen en verhalen die de levensgang van mensen ook hier vorm blijven geven.

Piet Tutenel bestudeerde deze ongrijpbare wereld op een persoonlijk betrokken manier via de antropologische praktijk van de (participerende) observatie. Hij hield zich – als kamerplant volgens sommigen – op in de gang, de cafetaria, de rokerszaal, de leefruimte en de keuken van het ziekenhuis en de palliatieve zorgeenheid en observeerde de gebeurtenissen, ontmoetingen en conflicten die er passeerden. Hij volgde grenslandbewoners (patiënten, bezoekers, personeel) in hun dagelijkse doen en laten en nam interviews af.

Grensland geeft weinig antwoorden en stelt geen grote vragen, of toch niet rechtstreeks. Wel hoopt het werk doorheen de geleefde verhalen vragen op te roepen bij de lezer. Welke vragen? ... Ook dat blijft een turen in de schaduw.

Het boek is bedoeld voor sociale wetenschappers met een interesse in ziekenhuisetnografie en voor mensen binnen de wereld van de zorg voor het levenseinde.

De illustraties van Wim Bruyninckx maken het werk bovendien aantrekkelijk voor iedereen die is geboeid door alternatieve voorstellingswijzen en de ontmoeting tussen kunst en wetenschap.

Over de auteur:

PIET TUTENEL studeerde godsdienstwetenschappen en sociale en culturele antropologie aan K.U.Leuven. Hij is verbonden aan de Katholieke Hogeschool Mechelen als docent levensbeschouwing en religie.

WIM BRUYNINCKX is technisch ingenieur (Groep T) en meester in de grafische vormgeving (Sint-Lukas Brussel). De mix van wetenschap en kunst is een rode draad doorheen zijn werk; experiment en onderzoek zijn sleutelbegrippen

Aantal reviews: (0)Deze uitgave werd nog niet beoordeeld. We nodigen je graag uit tot het schrijven van een review

Bezoek ook onze andere websites

Acco Medical
Acco Boekhandel
Acco Drukkerij

Created by Kunstmaan

2014 © Uitgeverij Acco - Privacy